Dirigent

Stichitng Gitaarorkest Nederland is opgericht in 2005 op initiatief van Peter Constant en Marion Schaap (Z.o.o. guitar duo), die nog altijd de artistieke drijvende kracht zijn erachter. Peter en Marion studeerden samen af als ‘Master of Music’ aan Yale University en spelen al ruim 25 jaar op concert podia over de hele wereld. Classical Guitar Magazine beschreef het duo als ‘premier league quality’.

Peter Constant

Ons vaste dirigent is de Australier Peter Constant, die sinds 1998 in Nederland gevestigd is.

Peter Constant is in 1967 in Australië geboren. Hij studeerde af als ‘most outstanding graduate’ aan de Canberra School of Music en behaalde daarna het ‘Master of Music’ diploma aan Yale University in Amerika. Op zijn naam staan o.a. de prestigieuze Harkness Fellowship en Fellow of Trinity College in Londen, tevens is hij meervoudig winnaar van de Australian Guitar Competition. Tussen 1993-98 was Peter hoofd van de gitaarafdeling aan het Victorian College of the Arts (Melbourne University).

Naast zijn drukke agenda als concertgitarist is Peter graag een gitaarcoach, en maakt hij veel muziek arrangementen. De laatste jaren is Peter steeds meer ‘in trek’ om zijn inspirerende werk als dirigent van gitaarensembles waaronder op conservatoria en universiteiten in verschillende landen, van het European Youth Guitar Ensemble tot zelfs een 1000-koppig gitaarorkest in het Olympische stadion van Berlijn.

Stichting Gitaarorkest Nederland is voor een belangrijk deel geboren uit Peters visie dat het voor gitaristen in Nederland zeer belangrijk is om samen muziek te kunnen maken. Daarnaast hoopt hij tegelijk het fenomeen ‘gitaarorkest’ in Nederland naar een hoger niveau te tillen.

Marion Schaap

Marion studeerde Docerend -en Uitvoerend Musicus aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Wim Pfister en Lex Eisenhardt. In 1990 vervolgde ze haar studie bij Benjamin Verdery aan Yale University waar ze in 1992 het Master of Music diploma behaalde.

Naast het Z.o.o. guitar duo dat zij sinds 1991 vormt met Peter Constant, gaf Marion les aan Melbourne University in Australië. Ze nam een tweetal CD’s voor Naxos op met muziek van De Falla en Strawinsky en bracht een succesvolle CD uit van eigen bewerkingen met shakuhachi (japanse bamboefluit) meester Andrew Macgregor.

Het Z.o.o. guitar duo verscheen op talloze Nederlandse en internationale podia en speelde samen met onder meer gitarist Izhar Elias, het Groningen Gitaarduo, pianist Eddy Janning (Erard ensemble), celliste Olga Dowbusch-Lubotsky. Peter en Marion hebben zo’n 15 CD’s uitgebracht, waaronder de complete 2-stemmige Inventies van J.S. Bach in een unieke weergave op requinto en bariton gitaren, en Sofia Gubaidulina’s monumentale compositie Repentance.

Marion heeft zich altijd sterk betrokken gevoeld bij het gitaaronderwijs en heeft diverse schoolconcerten gegeven en cursussen ontwikkeld voor oa leerkrachten in het basisonderwijs. Sinds 2016 leidt ze bovendien de toekomstige generatie gitaardocenten op aan het Conservatorium van Amsterdam.

Het Amerikaanse tijdschrift Soundboard Magazine beschreef haar spel als “truly exciting, very moving and sincere” en “displaying a great dynamic range with no fear of taking risks”.

Foto: Claudia Kamergorodski